Solární elektromobil - vítěz soutěže pro mladé vědce Go science!

Na začátku byla motokára... Tak začali svůj projekt prezentovat mladí fyzici z 1. SOŠ v Lešně.

Na jevišti auly "Jedynka" v Lešně tři mladí fyzici Michał Imbierowicz, Jakub Juskowiak a Bartosz Aleksanderek představují dílo své společné vášně - solární vozidlo. Svým designem připomíná turistickou motokáru, ale místo pedálů má motor poháněný solární baterií. Vozidlo se kvalifikovalo do finále soutěže "Go science!" za vědecké projekty v přírodovědných předmětech“ pořádané 1. střední školou v Lešti již 20 let. Do soutěže bylo přihlášeno 24 projektů, 8 bylo oceněno V průběhu soutěžního galavečera jejich tvůrci prezentovali své úspěchy, např. vodní elektrárnu se solárními panely, raketu Sisyfos, vysavač, umělý neuron nebo výsledek botanického experimentu, kterým byl vliv auxinů na hypokotyl slunečnice (věda je krásná, i v jazykové vrstvě 😉).

To jede?

Samozřejmě, že jede! – odpověděli autoři vozidla a vysvětlili tvůrčí proces. Základem pro stavbu byla klasická motokára s nožním pohonem.
- na začátku bylo nutné zvolit vhodné převody a hnací řetěz. To nám pomohlo svařit motor a další kovové prvky potřebné k vytvoření naší konstrukce - hlásí Jakub Juskowiak - Použitý motor má výkon 1kW a je napájen konstantním napětím 48V přes elektronický regulátor ovládaný nožním pedálem.
- další fází byla instalace elektronického ovladače motoru a 4 ks 12V baterií s kapacitou 12Ah - dodává Michał Imbierowicz - Provedli jsme také všechna elektrická připojení a instalované baterie shromažďují energii získanou ze solárního panelu, který generuje napětí 47-50V s výkonem 400W.
- k tomu, co řekli moji kolegové, doplním, že vozidlo, které jsme vytvořili, lze použít v městské dopravě a zahradnictví - shrnuje fakta Bartosz Aleksanderek - Nedokáže dosáhnout neuvěřitelné rychlosti, ale může jet až 30 km/h. Důležité je, že provoz vozidla je plně ekologický a negeneruje žádné náklady.

Děkujeme našim sponzorům!

Společnost Winkhaus Polska je hrdá na účast na oceněném projektu. Díky naší podpoře (mimo jiné) mohli talentovaní mladí lidé realizovat svůj projekt.
- zaprvé to měl být pilotní model, ale nechtěli jsme příliš zasahovat do modelářství. Rozhodli jsme se, že to bude velkolepý podnik. Auto jsme stavěli 4 měsíce, neobešlo se to bez neúspěšných pokusů a problémů. Největší bylo slícování všech prvků a velikost převodu na motoru, který měl příliš malý kroutící moment – ​​to, co o motokárách mluví jeho tvůrci. – Naštěstí vše dopadlo! Především díky sponzorům. Děkujeme společnosti Winkhaus za vaši podporu!

Solární vozítko získalo 2. místo v soutěži Go science! a cenu diváků.

Winkhaus Polska roky podporuje sportovně talentovanou mládež, nyní se k naší sponzorské sbírce přidali mladí fyzici. Výborně mladí vědci!